Friday, October 30, 2009

Cuti Kelepasan Kerja....


Atas permintaan FARAH AWATIF BINTI HARUN a.k.a adik aku. hahaha. aku postkan gambar-gambar eksiden abg cik dia a.k.a adik aku jugak ler ni...
al-kisahnya macamni.. 27 oktober 2009 selasa, aku bertolak dari rumah pukul730 pg terus hantar adik aku ke sekolah dulu. dalam kepala otak dah plan harini lepas punch card nk terus pi jumpa doc minta MC.aku rasa tak sihat dari semalam.baiklah.. masa tu aku drive keta sambil follow belakang motor amir. amir nak pi interview SPA dekat alor setar. sampai ja kat simpang highway ke Alor Setar-KL amir pun belok ke sana. aku terus jer ke sekolah. lepas drop adik kat gate sekolah, reverse keta tup-tup handphone membunyikan lagu dia. tak tau lagu apa ntah. aku pun xingat lagu-lagu handphone ni. aku tengok amir yang call.

"along, mai amik cik kat highway ni. cik eksiden."
"Hah! kat mana ni?!highway mana?"
"dekat tol lepas tasik darulaman."
"ok2 tunggu along pi sana."

aku pun memecut keta p hospital dulu punch card (hospital tu on da way ke highway tu jugak). tup-tup amir call lg,

"along, ni ada abang ni nak hantaq pi hospital jitra."
"eh, tunggu along pi sana."

aku pun terus memecut keta pi sana. lantak la, dah tak tengok meter keta dah. ebih kurang 2minit aku sampai dekat amir. "ya allah. luka banyak ni. boleh jalan ka ni?" darah meleleh-leleh kat kepala, kaki, tangan. baju seluar amir koyak rabak.

"boleh-boleh."
"mana motor?motor dah kunci ka?"
"dah-dah. jom pi hosptal. sakit ni..."
"ok ok naik keta," aku tolong buka pintu keta dan baringkan seat depan supaya senang amir nk baring.

Terus aku sekali lagi memecut ke hospital, park depan pintu emergency. aku pimpin amir masuk A&E. nmpak jer staff nurse aku tny ada kerusi roda tak? boleh dok terkebil-kebil tengok aku bawa amir. bukannya nak cepat-cepat amik kerusi roda. "ada-ada," nrse tu pun pi amik kerusi roda. aku tolak amir masuk ke dalam bilik rawatan. aku tinggal amir kat situ then pi alihkan keta sebab tadi sesuka hati park depan pintu macamlah keta aku tu ambulans.hahaha. aku masuk semula tengok-tengok takdak sorang pun nurse @ doktor @ MA yang mai rawat amir. sakit hati membara-bara.EEEEEIiiiiiiiiiiiiii geram tul. lembab! aku p tanya nurse tu, "akak, doktor takdak ka?..nurse tu jawab, "doktor ada baru masuk," pastu dia blah camtu jer. ish, camnilah hospital ni.geram aku..aku bawa amir masuk bilik tak tau la bilik apa kat situ. tapi tu bilik untuk sesi jahit menjahit lah...sempat aku menjeling dekat kaunter. Owh!ada ja doktor kat situ. malas aku nk panggil. dah nampak aku sorong amir masuk bilik tu pun dia buat tak tau jer. mungkin dia ingat aku doktor dari Hospital Sultanah Bahiyah kot. maklumlah aku pakai name tag dari sana. baru seminggu transfer ke Hospital Jitra. baikalah. aku pun eluar semula pi cari MA pulak.

"encik..encik MA ka?"
"yer saya. ada apa?" tanya pakcik tu. memang nampak dia ke sana ke sini sibuk cari apa ntah.
"nak minta tolong tengok adik saya, eksiden." sambil aku berjalan mengiringi MA tu ke bilik yang amir tengah terbaring tidur atas katil tak berbantal.

aku minta MA tu inject pain killer untuk amir. tak tahan aku tengok amir kesakitan. "sat-sat saya nak tengok dulu. dia pengsan tak tadi?"

"tak pengsan pun encik," jawab aku. geram jugak sebab dia tak nak inject pain killer. dah memang sure confirm sahih orang tu tengah sakit nak check-chek pulak...
"sapa yang bawa dia mai hospital?" tanya MA tu.
"saya la bawa dia."
"awat tak telefon ambulan," tanya pakcik tu lagi. ish, banyak soal pulak dia.
""dah tak terfikir nak telefon ambulan,"

lepastu mula la sesi mencuci luka dan menjahit luka. menggeliat amir masa MA tu dok cucci luka dia. aduuuuuuuuuhhhhhhh! tak tahan aku tengok. sakitnya ya allah.... ngeri aku tengok MA tu inject kt kepala dan kaki amir, then jahit luka kat situ. ok ok aku letak gambar dan video skali. sempat jugak aku rakam detik-detik bersejarah tu walaupun ngeri dok kat situ. tapi sempat jugak gelakkan amir dok tahan sakit.hehehe. sorry amir... ok ok ni haaa gambar dia...

jeng......
.

.
.
.
.
jeng......
.
.
.
.
.
.
jeng.......



Luka di kepala....



Ada 2 lubang di atas kaki amir...


Tengah di jahit lubang kaki tu...


Setelah selesai kelas jahitan ^_^


Luka di tangan kiri....


Luka di siku kiri...


Luka di perut near pinggang...






Luka tangan kanan. gambar terbalik. huhuhu


Siku kanan T___T

.
.
.
.
.
.

baiklah... ni video dia semasa luka dijahit dan dicuci....


video

ok..ok..turn aku lah pulak. lepas selesai uruskan amir, aku pi jumpa doktor amik MC dan amik ubat. terus balik umah. sampai di rumah, tegok luka amir terbuka macam tu jer. aku keluar pulak pi pharmacy beli gauze dan segala macam pembalut luka. sempat gak singgah beli kfc.huhuhu
sampai di rumah, aku balut semua luka amir then kami menjamu selera. lepas makan ubat terus tidoq tak sedarkan diri. demam selsema macam hujan. alhamdulillah setelah MC 2hari, aku kembali kerja dengan kesihatan yang semakin pulih ^__^

Wednesday, October 21, 2009

Pertukaran Hospital


sebelom tidoq dah niat dah, esok pagi nak pi keja lewat sikitlah. bukannya nak kena buat keja pun. nak lapor diri saja. so esok tak payah susah-susah nak punch card. apa ni? dah payah susah pulak tu.haih ^_^ esoknya memang betul-betul aku sampai lewat dekat tempat keja. pukul 8.04 pagi. memang terus-terus tak jadi nak pucnh card walaupun on da way tadi dah niat nk punch card.hehehe. Opps sorry. bukan tempat keja. tapi tempat untuk melaporkan diri, Bahagian Penguatkuasa Farmasi Negeri Kedah. baiklah. baiklah. sesampai saja aku kat enforcement (Bahagian Penguatkuasa tu la. lepas ni aku panggil enforcement saja), tunggu punya tunggu, pukul 8pagi dh jadi pukul 9pagi. pukul 9pagi dh tukar jadi pukul 10pagi. ceh tak keluaq-keluaq lagi ka penempatan kitorang ni? memang semua PRP yang ada kat situ dh bisinig-bising, panas hati tunggu lama-lama. tup-tup, dapat info kena tunngu sampai pukul 11pagi, board enforcement tengah meeting rombak semula penempatan kitorang. heh, kalau tau nak jadi macam ni, kitorang datang lapor diri pukul 12tgh hari. baiklah...


Ni haa surat tamat latihan siswazah (PRP a.k.a houseman). siksa giler jd PRP kt HSB! title PUAN ok. jangan terkejut yaaa...


Ni pulak surat pertukaran ke Hospital Jitra. Yahooo!!!! (mulanya aku di "retain"kan di HSB. tapi aku tukar dengan kwn aku.hehehe. lagi sekali title PUAN ^_^

sudahlah separuh hari dok menunggu announcement penempatan tu (masa diberitahu aku kekal di HSB, kecut giler muka aku. muka tak puas hati giler-giler ahh), kena pppulak tunggu sampai pukul 2.45petang untuk melaporkan diri di Jabatan Kesihatan Negeri pulak. kebetulan hari ahad lepas adalah hari melaporkan diri dan juga hari rehat panjang di jabatan-jabatan kesihatan. jabatan lain-lain saya tak tahu. melangutlah kami semua tunggu sampai habis waktu rehat. aiklah. lepas jer waktu rehat, kami semua pi melaporkan diri di JKN. lagi sekali penantian menyiksakan. menanti pembantu tadbir menaip-menaip surat untuk setiap orang yang pi melaporkan diri. tunggulah lagi.tunggu.tunggu...akhirnya penantian berakhir. pukul 4.30 petang aku dapat surat penempatan tu. kakak tu kata, "haa, hospital jitra ni sempat lagi balik lapor diri kat san." apa dia ingat dekat ka jitra dengan aloq setaq. kalau aku drive memecutkan kereta kesayangan aku tu pun membelah semua lampu merah belum tentu aku dapat sampai sebelum pukul 5petang. heh. sakit jugak hati time tu. dah la lama tunggu. alih-alih aku p hospital aloq setar untuk pulangkan semua harta mereka. access kad dan punch card saja yang perlu aku return. huhuhu. pastu sempat lagi dok bergambar dekat sana. fine T_T

keesokan harinya, isnin 19/10/2009 aku melaporkan diri di Hospital Jitra. ceh, bos pulak tak dak. cuti ka of entah. aku pun membawa diri melaporkan diri ke pejabat pentadbiran. dengan harapan dapat melaporkan diri terus dengan pengarah hospital tu. tup-tup pengarah pun tak dak, meeting dekat hospital kulim. baiklah. baiklah. semmua tak dak. alih0allih aku balik ke farmasi, merajinkan diri dispens ubat-ubat dekat kaunter pesakit luar. sebabnya aku pun ta tau post aku.

keesokan harinya sekali lagi aku pi kerja dan menunggu bos datang kerja. pukul 8.00 pagi bos belom menampakkan muka. rupanya dia maasuk pukul 8.30pagi. baiklah, tercangaklah aku tunggu dia. bila dia datang jer, terus aku masuk pejabat dia, melaporkan diri selaku pegawai baru di situ. aku dapat post clinical pharmacist. so lepas ni kena ward round. tapi jangan haraplah ward round jer, kena jugak tolong-tolong dispens kat kaunter tu bila ada masa lapang. ceh, dah la fail meja clinical pun belom ada. keja aku pun tak tau macam mana. aku yang nak kena create semua sendiri. nak suruh aku dispens kat kaunter jugak. banyaklah aku punya masa terluang. sabar-sabar. tapi awal-awal macam ni aku pun tak tau nak mula dari mana. so aku buatlah keja clinical slow-slow. baiklah. baiklah. dah terbebel banyak-banyak pulak. lainkali sambung lagi.

p/s: harini aku dah mulakan ward round dekat ward lelaki. buhsan giler round dengan doktor tu. senyap jer sepanjang round. yerlah, aku pun tak kenalkan diri aku. tup-tup jer ikut dia ward round. doktor tu pulak awatnya tak tanya aku dah tau aku ni asing kat ward kau. haih.
esok pulak roung lagi. tak tau nak pi ward mana pulak. dah la pening dengan bilik sendiri. kotor tak sempat nk mop lantai dan lap-lap meja. nak mintak cleaner tolong cuci, segan la pulak. sebab cleaner tu dok dekat dengan umah aku. sedara-mara aku pulak (baru perasan pagi tadi masa nak minta dia sapu sampah kat bilik, langut pandang muka dia rupa-rupanya aku kenal. selama ni aku jalan tunduk bawah jer konon-konon sopan lalu depan dia dok tengah sapu sampah, tak perasan sapa cleaner tu. hahaha). adeh, serba salah aku neh. baiklah, bersambung lagi di lain entry. chow!

Sunday, September 20, 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Monday, September 7, 2009

My Wife


Zawjati (My wife) - Ahmed Bukhatir

Zawjati ( زوجتي )

“Uhhibuki misla maa anteee” I love you the way you are,
“Uhiibuki kaifa ma kunteee” I love you the way you were,

“Wa mahma kaana ,mahaa saara“ No matter what did or will happen
“Anti habeebati anteee” You are and will be My Darling.

“Zawjateee…” My Wife…

“Anti habeebati anteee” You are and will be My Darling.

“Uhhibuki misla maa anteee” I love you the way you are,
“Uhiibuki kaifa ma kunteee” I love you the way you were,

“Wa mahma kaana ,mahaa saara“ No matter what did or will happen
“Anti habeebati anteee” You are and will be My Darling.

“Zawjateee…” My Wife…

“Halaali anti laa akhshaa adulan…an numaqteee…” You’re my rightful wife, I don’t fear sin… I don’t care not about those who like to reproach and irritate me.
“Laqad azina zamaanulana bi wuslim ghayri mumbatteee” It is our destiny to be Together eternally.

“Saqaytil hubba fi qalbi bi husnil fa a’li was-samti” In my heart you instilled love With grace and good deeds.
“Yagheeb-us’-sa’adu innibti” Happiness vanishes when you disappear,
“Wa yasful a’yshu inji ti” Life brightens when you’re there.

“Nahaari kaadihum hatta izaa ma a’ttulil baytee” Hard is my day Until you return home.
“Laqituki fanjala anni duna ya izaaa tabassamteee” Sadness disappears When you smile.

“Uhhibuki misla maa anteee” I love you the way you are,
“Uhiibuki kaifa ma kunteee” I love you the way you were,

“Wa mahma kaana ,mahmaa saara“ No matter what did or will happen
“Antee habeebati anteee” You are and will be My Darling.

“Zawjateee…” My Wife…
“Antee habeebati anteee” You are and will be My Darling.

“Tagiku bi al hyaatu iza bi aa yauman tabarramti” Life turns black When you’re upset,
“Fa asssaa jaahidan hatta aw haqqi qaamaa tamannaytee” So I work hard To make your wish come true.

“Anaaee anti fal tanay bi jifhil hubbi maa ashtee” You’re my happiness. May you be happy forever.
“Fa roohanaa qadi talafa ka mislil ardhi wa annabteee” Our souls are united Like soil and plants.

“Wa amali wa Yaa sakaanee Yaa unsi wa mulhimateee” You’re my hope, my peace My good company and inspiration.
“Yatibul a’eshu mahmaa daaqatil ayyaamu intibteee” Life is good, no matter how hard it is, When you’re fine.

“Wa amali wa Yaa sakaanee Yaa unsi wa mulhimateee” You’re my hope, my peace My good company and inspiration.
“Yatibul a’eshu mahmaa daaqatil ayyaamu intibteee” Life is good, no matter how hard it is, When you’re fine.

“Uhhibuki misla maa anteee” I love you the way you are,
“Uhiibuki kaifa ma kunteee” I love you the way you were,

“Wa mahma kaana ,mahaa…saaraa“ No matter what did or will happen
“Anti habeebati anteee” You are and will be My Darling.

“Zawjateee…” My Wife…

Monday, August 3, 2009

Daurah Iman Orang Asing di UM 1-2 Ogos 2009

Introduction

Indahnya Islam - Ust Yazid Abdul Kadir Jawas

Iman di Sisi Orang Asing - Dr Abdullah Yassin

Allah di Sisi Orang Asing - Ust Fadlan

Sesi soal jawab (mohon sahabat lain supply audio record)

Kedudukan Jihad Dalam Syariah Islam - Ust Yazid Abdul Kadir Jawas

Forum : Peduli Iman (mohon sahabat lain supply audio record)

Malaikat di Sisi Orang Asing - Ust Mohamad Khafiz

Kitab di Sisi Orang Asing - Ust Muhammad Asrie Sobri

Rasul & Hari Kiamat di Sisi Orang Asing - (hopefully ada sahabat lain yang boleh upload)

Qadho' & Qadar di Sisi Orang Asing - Ust Abu Islam Fathul Bari (sesi soal jawab tidak lengkap, perlukan rakaman dari sahabat lain)

Wasiat Ust Yazid Abdul Qadir jawas - dalam proses edit

Forum : Cabaran Aqidah Masa Kini - Ust Abu Farouq, Ust Hussain Yee, Ust Abu Islam (sesi soal jawab tidak lengkap, perlukan rakaman dari sahabat lain)

Sunday, February 1, 2009

keja gila2!!! gila2 keja!!!

Argh!!!!!!!!!!! letihnya keja mcmni. i just reached home at 9pm today.letih!penat!sakit kepala!sakit hati ngn jadual keja mcmni. suka ati jer nk buli junior. geram tul. harini tetiba jer dpt 1 lg jadual keja oncall. jadual keja oncall yg sedia ada pn dh meletihkan, ni tambah lg jadual. b4 ni cover hosp baru jer. tup2 jadual td minta cover tuk hosp lama skali. bg PRP yg oncall for 1 week, for the whole oncall week tu, weekdays keja kul8pg-5ptg kt hosp baru, then kul5ptg-10mlm kt hosp lama. weekend & cuti umum lak keja 8pg-1tgh hari kt hosp baru, then 1tgh hari - 10 mlm kt hosp lama.igt PRP ni robot ke apa??? b4 diz yg hosp lama tu dh tukar jd klinik kesihatan.tup2 p buka wad pulak kt klinik tu. geram tul. hosp br tu punya la besaq, xcukup2 wad lg ka? smlm aku ganti kwn oncall. msk keja kul 8pg. kul 8mlm br smpai umah. letih giler. xsabaq nk tukaq hosp. lps ni dh xnk keja kt hosp ni lg. tgh thn ni nk mntak tukaq hosp..nk p hosp yg xdak oncall.ada ke hosp mcm tu?hahahaha.

today msk keja kul8pg, then abis keja kul5 p teman shab wat OT.ksian dia sorg2 time patient serbu ramai2.. shab, aku janji nk YM ngn hg mlm ni. tp aku dh xlarat nk on9. letih.sorry.. aku mkn pn blom lg. dh xselera nk mkn. tiap2 hari aku jarang mkn. dh kurus kering dh :( shab, aku nk tdoq dulu k...